Analysis of the risk factors that interfere in the health of shellfish gatherers on a beach on the south coast of Pernambuco
DOI:
https://doi.org/10.56102/afmo.2024.302Keywords:
Neglected diseases, Parasitic diseases, Health risk, EnvironmentAbstract
Objective: To collect and analyze data on health risk factors and their problems in shellfish gatherers on a beach on the south coast of Pernambuco. Methods: This cross-sectional study was conducted with data from a face-to-face questionnaire applied to shellfish gatherers between October 2022 and March 2023. Data were analyzed using the Excel 2021 software. In addition, we performed a qualitative and quantitative analysis of fecal coliforms (totals and Escherichia coli) from the Maracaípe river and the local supply network, both using the multiple tube method. Results: The shellfish gatherers were evaluated regarding their health condition: 60.00% reported symptoms, such as diarrhea, nausea, and vomiting, which correlated with parasitosis or bacteriosis; of these, 44.44% cleaned food only with water. In the analysis of the water, the coliform group was present in the Maracaípe river, inferring that the samples did not meet the potability standards established by the Ordinance GM/MS No. 888 of May 4, 2021, which defines the standards of potability of water for human consumption. Conclusion: Shellfish gatherers are subjected to precarious conditions of basic sanitation and health services and are still at risk of waterborne diseases as they consume the water and shellfish collected.
References
Ministério Da Integração e do Desenvolvimento Regional (Br). Pescadores artesanais: conheça o trabalho desses profissionais que vivem da pesca e mantêm uma relação de carinho com a natureza. [Internet]. [Brasília]: Governo Federal (BR); 2022 [cited 2022 Jul 27]. Available from: https://www.gov.br/dnocs/pt-br/assuntos/noticias/pescadores-artesanais-conheca-o-trabalho-desses-profissionais-que-vivem-da-pesca-e-mantem-uma-relacao-de-carinho-com-a-natureza
Jesus RS, Prost C. Importância da atividade artesanal de mariscagem para as populações nos municípios de Madre de Deus e Saubara, Bahia. Revista GEOUSP - Espaço e Tempo. 2011;15(3):123-37. doi: https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2011.74236.
Ferreira J, Wayne L. A cozinha das mulheres: de espaço de domesticação ao de empoderamento a partir de saberes e fazeres culinários. Revista espacialidades. 2018;13(1):1-25.
Gondim GREJ. Análise exploratória dos diferentes impactos antropogênicos nos estuários de Pernambuco. Dissertação [Mestrado em Biometria e Estatística Aplicada]. Recife: Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife, 2015. 108p.
Silva JN, Baliza MD, Freitas F, Cruz ES, Camilo VMA, Silva IMM. Genotypical characterization of thermotolerant coliforms isolated from food produced by a Solidarity Economic Venture of Bahia (Brazil). Braz J Biol. 2021; 81(1):189-194. doi: https://doi.org/10.1590/1519-6984.226833.
Mishra M, Arukha AP, Patel AK, Behera N, Mohanta TK, Yadav D. Multi-Drug Resistant Coliform: Water Sanitary Standards and Health Hazards. Front Pharmacol. 2018; 9(311):1-8. doi: https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00311.
Rousseau A, La Carbona S, Dumètre A, Robertson LJ, Gargala G, Escotte-Binet S, et al. Assessing viability and infectivity of foodborne and waterborne stages (cysts/oocysts) of Giardia duodenalis, Cryptosporidium spp., and Toxoplasma gondii: a review of methods. Parasite. 2018;25:14. doi: https://doi.org/10.1051/parasite/2018009.
Fundação Oswaldo Cruz (BR). Saúde das populações vulneráveis [Internet]. [Mato Grosso do Sul]: Fiocruz; [2023?] [cited 2023 Jul 27]. Available from: https://www.matogrossodosul.fiocruz.br/areas-tematicas/saude-das-populacoes-vulneraveis
Ministério da Saúde (Br). Política Nacional de Saúde Integral das Populações do Campo e da Floresta. [Internet]. [Brasília]: Ministério da Saúde (BR); 2013. Available from: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_saude_populacoes_campo.pdf.
Ministério da Saúde (Brasil). Portaria MS/GM 2914/2011. Portaria de consolidação N° 5, de 28 de setembro de 2017: Consolidação das normas sobre as ações e os serviços de saúde do Sistema Único de Saúde. [Internet]. Brasília: Ministério da Saúde; 2017. 856 p. [cited 2017 Sep 28]. Available from: http://portalsinan.saude.gov.br/images/documentos/Legislacoes/Portaria_Consolidacao_5_28_SETEMBRO_2017.pdf.
Lopes IBS, Bezerra MGV, Silva LRC, Andrade NSM, Carneiro FF, Pessoa VM. Saúde das trabalhadoras da pesca artesanal: cenários desconhecidos do Sistema Único de Saúde (SUS). Rev. bras. saúde ocup. 2021;46:1-8. doi: https://doi.org/10.1590/2317-6369000028719.
Silva LRC, Pessoa VM, Carneiro FF, Andrade NSM, Meireles AJA. Derramamento de petróleo no litoral brasileiro: (in)visibilidade de saberes e descaso com a vida de marisqueiras. Ciênc. Saúde Colet. 2021;26(12):6027-36. doi: https://doi.org/10.1590/1413-812320212612.15172021.
Gago, V. A potência feminista, ou o desejo de transformar tudo. Editora Elefante; 2020.
Sacramento EC. Da diáspora negra ao território das águas: ancestralidade e protagonismo de mulheres na comunidade pesqueira e quilombola. [Monografia]. Conceição de Salinas-BA: Universidade de Brasília; 2019. 187 f.
Nascimento, AMS. A relação trabalho-saúde das marisqueiras na atividade da pesca artesanal: revisão integrativa da literatura. [Monografia]. Recife: Universidade Federal de Pernambuco; 2022. 75 f.
Ministério da Saúde (Brasil), Departamento de Vigilância em Saúde Ambiental e Saúde do Trabalhador (DSAST). Nota informativa No 5/2018-DSAST/SVS/MS de 30 de janeiro de 2018. Informa sobre as principais demandas de vigilância em saúde de trabalhadoras e trabalhadores da pesca artesanal e recomenda ações. Brasília: Ministério da Saúde; 2018. 4 p.
Gomes, MF. Análise microbiológica de água de torneiras residenciais no município de Serra Talhada-PE [Monografia]. Serra Talhada: Universidade Federal Rural de Pernambuco; 2019. 49 f.
Organização Pan-Americana de Saúde (OPAS/OMS). OPAS/OMS participa de debates sobre água e saúde em fórum mundial. [cited 2018 mar 20]. Disponível em: https://www.paho.org/pt/noticias/20-3-2018-opasoms-participa-debates-sobre-agua-e-saude-em-forum-mundial.
Morais MS, Moreira DAS, Santos JTLA, Oliveira AP, Salgado RL. Avaliação microbiológica de fontes de água de escolas públicas e privadas da cidade de Santa Rita (PB). Eng. sanit. ambient. 2018;23(3):431-35. doi: https://doi.org/10.1590/S1413-41522018159099.
Santiago JAS, Araújo PFR, Santiago AP, Carvalho FCT, Vieira RHSF. Bactérias patogênicas relacionadas à ingestão de pescados- revisão. Arquivos de Ciência do Mar. 2013;46(2):92-103.
Moratal S, Dea-Ayuela MA, Cardells J, Marco-Hirs NM, Puigcercós S, Lizana V, et al. Potential Risk of Three Zoonotic Protozoa (Cryptosporidium spp., Giardia duodenalis, and Toxoplasma gondii) Transmission from Fish Consumptionv. Foods. 2020; 9(12):1-19. doi: https://doi.org/10.3390/foods9121913.
Pena PGL, Gomez CM. Saúde dos pescadores artesanais e desafios para a Vigilância em Saúde do Trabalhador. Ciênc. Saúde Colet. 2014;19(12):4689-98. doi: https://doi.org/10.1590/1413-812320141912.13162014.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Larissa Souza Penalva, Monic Alves de Lima, Morgana Vital de Araújo, Karoline Albuquerque Farias, Albert Eduardo Martins
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Esta licença permite que outros distribuam, remixem, adaptem e desenvolvam seu trabalho, mesmo comercialmente, desde que creditem a revista pela criação original.